wtorek, 3 marca 2015

Mini pizza jako imprezowe lub domowe menu



Cóż, trzeba przyznać, że domowe pizzerki dość często bywały ozdobnikiem
naszych domowych imprez.
Nigdy tyle radości w czasie urodzinowego party nie zrobiła zamawiana pizza
co mini pizzerki.
A jaka kolejka chętnych do rozsmarowywania sosu pomidorowego
czy posypywania serem!
Zdawać by się mogło, że to ulubiony dodatek dla dzieci,
a dorośli wolą bardziej wyrafinowane smaki.
Nic bardziej mylnego, bo pizza margherita jest królową
i jej panowania nie zmieni chyba żadna moda.
U nas ma również doskonałe zastosowanie jako drugie śniadanie do szkoły
lub szybki obiad z dodatkiem porządnej miski sałaty.
Mnie też bardziej odpowiadają kompozycje pizzy dobierane do indywidualnych smaków,
ale niekiedy nie pogardzę najzwyczajniejszą domową margheritą.

Mini pizze margherita

500 g mąki pszennej
350-400 ml letniej wody
3 łyżki oliwy lub oleju
20 g drożdży
2-3 łyżeczki  soli
1 łyżeczka cukru
300 g dobrego sera do pizzy lub 2 kule mozzarelli


Mąkę przesiewam przez sitko. Na środku robię dołek, do którego wkładam pokruszone drożdże, zalewam je odrobiną wody i mieszam. Po chwili dodaję pozostałe składniki, bardzo dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto. Zależnie od wymaganej konsystencji dodaję więcej wody lub mąki. Zostawiam w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia. Po 1-1,5 godz z ciasta robię kulki, a następnie każdą rozwałkowuję i rozciągam palcami do formy pizzy. Podsypane mąką placki układam na formie do pieczenia. Następnie rozsmarowuję na nich sos pomidorowy i zapiekam w temperaturze 220-230 stopni przez 10-12 min. Po tym czasie pizzerki wyjmuję z piekarnika i posypuję serem, po czym wstawiam je ponownie na ok.2-3 min.

Sos pomidorowy do pizzy

2 szklanki domowego przecieru z pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów pelati
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii

W niedużym garnku podsmażam na oleju przecier pomidorowy, dodaje przetarty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Początkowo nie dodaje wody i wielokrotnie mieszam całość, a dopiero po ok. 5 min dodaje odrobinę wody. Sos nie wymaga długiego gotowania, więc przeznaczcie na jego zrobienie ok.15-20 min.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.