sobota, 7 marca 2015

W polsko-tunezyjskim domu obowiązuje couscous :)


W naszym domu obowiązuje niepisana zasada:
nigdy nie za wiele dobrego couscousu, zwłaszcza na niedzielny obiad.
W moim rodzinnym jadało się rosół i pieczonego kurczaka.
My też moglibyśmy tak jeść i niekiedy mamy podobny zestaw.
Jednak jesteśmy rodziną polsko - tunezyjską i podkreślamy ten fakt na każdym kroku,
a tym bardziej w kuchni.
Lubię niedzielne rytuały w kuchni, wspólne posiłki,
rozmowy na ulubione tematy życiowe,
wspominanie minionych lat i wydarzeń.
Teraz wiem, że moje dzieci bardzo cenią sobie te nasze wspólne posiedzenia,
ale nie wiem, jak będą o nich myśleć w przyszłości.
Czy przeniosą domowe zwyczaje do swoich rodzin,
o czym będą rozmawiać przy stole,
czy zatęsknią za naszymi wygłupami ?
Dokładam wszelkich starań, aby moje pociechy wyruszyły w dorosłą wędrówkę przez życie
z bagażem zdrowych wspomnień, poczuciem przywiązania do rodziny,
no i oczywiście z górą przepisów do wykorzystania we własnej kuchni.
Ten poniżej będzie jednym z nich.

Tunezyjski couscous z kurczakiem i warzywami

Składniki:

300 g couscousu ( lub dostępny w Polsce paczkowany kuskus )
3-4 kawałki kurczaka ( np. 2 ćwiartki podzielone na pół )
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
1 mała cebula
2 marchewki
1 mała biała rzepa
3 ziemniaki
3 łyżki cieciorki z puszki
2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka harissy lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka tunezyjskiej przyprawy tabl ( opcjonalnie )
2 liście laurowe
do couscousu po ugotowaniu: szczypta pieprzu i curry, łyżeczka masła

Etap pierwszy:

Myję, obieram i kroję na kawałki warzywa. Odkładam na bok, później stopniowo będę je dokładać do sosu.

Etap drugi:

Kawałki mięsa mieszam w garnku z olejem, koncentratem i powoli podsmażam. Po ok.10 min dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszam przez 2-3 min i stopniowo dodaję ciepłą wodę do zakrycia mięsa. Gotuję na średnim ogniu przez ok.40-45 min w zależności od wielkości kawałków mięsa. W międzyczasie mieszam i uzupełniam wodę. Kiedy mięso zaczyna się robić lekko miękkie, do sosu wrzucam twarde warzywa : marchewkę i rzepę.

Etap trzeci:

Jakieś pół godz przed końcem gotowania zaczynam przygotowywać couscous. Do dużej miski wsypuję couscous, wlewam 1 łyżkę oleju, dobrze mieszam, następnie dodaje szklankę zimnej wody. Po wymieszaniu odstawiam na 5-10 min aż kaszka zwiększy swoja objętość. W tym czasie do sosu wrzucam pozostałe warzywa. Nad gotującym się sosem  stawiam górną część garnka z couscousem i całość gotuję przez 15, max 20 min.
Po ugotowaniu couscous przekładam do dużej miski, dodaję szczyptę pieprzu i curry, łyżeczkę masła, mieszam dokładnie. Następnie wlewam sos, mieszam całość, układam na dużym talerzu i dekoruję mięsem i warzywami.
Do dania doskonale pasują kefir naturalny lub bałkański jogurt oraz oliwki.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.