sobota, 28 marca 2015

Szybka i łatwa francuska potrawka z mielonego mięsa


Bardzo mnie zaskoczyła popularność przepisów
z mięsem mielonym w roli głównej.
Prawdopodobnie to łatwość jego przyrządzania
i nieograniczone możliwości w przetwarzaniu.
Sprawdza się też jako posiłek dla małych niejadków,
dla których można przemycić mięso w takiej formie.
Oczywiście byłoby wspaniale,
gdyby udało nam się mięso zmielić samemu,
zwłaszcza, kiedy planujemy je podać naszym milusińskim.
Dzisiaj polecam Wam szybkie danie w wersji francuskiej.
Jestem pewna, że polubicie w nim dodatek masła i śmietany.
Przepis możecie wykorzystać w codziennym menu,
a jeśli potrawę odpowiednio wyeksponujecie,
to możecie śmiało ją podać na proszonej kolacji.

Francuska potrawka z mielonego mięsa i ziemniaków

Składniki:

400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka )
5-6 małych ziemniaków
150 g masła
150 ml śmietany
1 cebula
sól, pieprz, czerwona papryka
olej do smażenia

Etap pierwszy:

Ziemniaki obieram, myję i gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu i odrobiny oleju. Pilnuję, aby się nie rozgotowały. Wyjmuję je z wody i odkładam na bok.

Etap drugi:

Na dużej patelni z szerokim dnem podsmażam na maśle mięso mielone. Po 5 min dodaję pokrojoną w pióra cebulę, po czym smażę dalej, wraz z przyprawami, bez dodawania wody. Sos gotuję na niewielkim ogniu przez kolejne 20 min. Po tym czasie dodaję  ugotowane wcześniej ziemniaki ( w całości ! ), delikatnie mieszam, aby połączyły się z sosem. Po 5 min wlewam gęstą śmietanę i przez chwilkę zostawiam na niedużym ogniu.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.