niedziela, 29 marca 2015

Fantazje rybne, czyli jak zapomnieć o smażonych filetach



Mam dla Was propozycję wspaniałego dania
z rybą w roli głównej.
Śmiem twierdzić, że takie jest,
bo dość często pojawia się na naszym stole
i to nie tylko w czasie postnych piątków.
Uwielbiam kolory tego dania i przenikający,
aczkolwiek nienarzucający się swą intensywnością smak ryby
i wyraźnie wyczuwalny cumin.
Dla mnie to zestaw doskonały,
bo wprowadza żywe urozmaicenie do smażonych filetów z ryby.
Zmieniamy czas, z lekkim opóźnieniem i zmęczeniem budzimy się do wiosny,
wydłużamy wieczorne spacery i coraz bardziej doceniamy słoneczne poranki.
Idzie nowe, więc i do Waszej codziennej, przedświątecznej kuchni
wprowadźcie fantazyjny sos z rybą w roli głównej.

Fantazyjna potrawka z rybą i warzywami

Składniki:

500 g filetów z ryby ( morszczuk, mintaj, miruna )
4 średniej wielkości ziemniaki
2 pomidory
pół czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
sól, ostra czerwona papryka lub harissa, cumin
olej do smażenia

Etap pierwszy:

Rybę rozmrażam i kroję każdy filet na połowę. Następnie osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą i cuminem.

Etap drugi:

Na dużej patelni podsmażam na oleju pokrojone w kawałki pomidory i paprykę, dodaję przyprawy oraz po 5 min pokrojoną w pióra cebulę. Dobrze mieszam całość, przez cały czas podgrzewając na niedużym ogniu. Następnie dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i po 2-3 min wlewam tyle wody, aby przykryć warzywa. Gotuję pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie układam delikatnie w sosie kawałki ryby, które gotuje max 5 min. Na koniec dekoruję danie natka pietruszki i plasterkami cytryny, która z rybą komponuje się doskonale.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.