piątek, 27 marca 2015

Zapiekane ziemniaki z kurczakiem - gratin dla głodomorów


Zapiekamy, zapiekamy,
co się da zapiekamy,
po polsku, po tunezyjsku,
z pomysłem, bez pomysłu,
bez planu lub tematycznie,
na ostro lub łagodnie,
z dostępnych resztek
lub z określonych produktów.
Przed nami pikniki, wypady do lasu,
potrawy na wynos,
śniadania na trawie,
wieczory przy ognisku...
Mam coś dla Was, częstujcie się,
jest pyszne
i odpowiednie do wzięcia na wiosenny wypad.

Gratin z ziemniakami i kurczakiem

Składniki:

200 g piersi z kurczaka
5 średniej wielkości ziemniaków
8 jajek
1 cebula
150-200 g sera typu emmentaler
2 trójkąty serka topionego
kilka czarnych oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz, curry, mielona czerwona papryka
olej do smażenia mięsa
łyżeczka proszku do pieczenia

Etap pierwszy:

Mięso z piersi kurczaka kroję na drobne kawałki i podsmażam na oleju. Dodaję cebulę pokrojoną w pióra i gotuję wraz z mięsem bez dodawania wody. Po 10 min wrzucam przyprawy i dolewam trochę wody. W ten sposób gotuję mięso jeszcze przez 15 min.

Etap drugi:

Ziemniaki obieram ze skóry, myję i kroję na drobne kawałki. Gotuję w osolonej wodzie do miękkości i zostawiam do wystygnięcia.

Etap trzeci:

W misce mieszam całe jajka, dodaję ugotowany wcześniej sos, ugotowane wcześniej ziemniaki, starty na tarce ser, pokrojony na kawałki topiony serek oraz pokrojone oliwki i natkę pietruszki. Na koniec wsypuję łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystkie produkty dokładnie mieszam widelcem.
Gratin piekę w temperaturze 170 stopni przez 25-30 min.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.