Miało być wiosennie, słonecznie, marzycielsko,
a tymczasem nad głowami wisi zapowiedź deszczu.
Zamiast kolorowych, lekkich sałatek na stół wracają dania
przywołujące chłodniejsze miesiące.
Damy radę, bo przecież nie takie załamania pogodowe za nami.
Zawsze możemy przemycić zielony element,
abyśmy już całkiem nie zapomnieli,
że nadciąga soczysta wiosna.
Kilka razy proponowałam Wam nadziewane naleśniki,
bo są bardzo uniwersalne i dają nieograniczone możliwości.
Dzisiejsza propozycja bazuje na parówkowej wkładce
w otoczeniu śmietankowego sosu, z dużo ilością cebuli.
To ona decyduje o wyjątkowym smaku dania.
Wypróbujcie koniecznie ten przepis,
bo jest prosty w zapisie, a jednocześnie efektowny na talerzu.
Naleśniki z parówką w sosie śmietanowo-cebulowym
Składniki:
6-8 naleśników
6-8 parówek ( u mnie drobiowych )
2 średnie cebule
3-4 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz, mielona czerwona papryka
olej do sosu
Etap pierwszy:
Smażę odpowiednią ilość naleśników i zostawiam pod przykryciem, aby nie wysychały.
Etap drugi:
Cebule kroję w pierścienie i podsmażam przez 5-7 min na oleju. Dodaję przyprawy i stopniowo dolewam wodę, aby przykryła podsmażoną cebulę. Całość gotuję przez 10-15 min, a na koniec dodaję gęstą śmietanę.
Etap trzeci:
W każdy naleśnik zawijam parówkę. W formie do pieczenia układam obok siebie naleśniki z nadzieniem i polewam sosem śmietanowym z dużą ilością cebuli.
Zapiekam w piecyku przez 10 min.
Danie podaję z dużą
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.