To ciasto powstało z naszego uwielbienia do tiramisu.
Marzy mi się takie lekkie, puszyste,
ale mocno kawowe, nasączone kroplami amaretto
i przykryte słuszną warstwą kakao.
Tym razem jednak czas naglił i ochota na włoski specjał
nie chciała czekać, a amaretto pozostało w sferze wakacyjnych marzeń,
więc wymyśliłam najprostszy na świecie biszkopt z aromatem kawowym.
W ciągu paru minut możecie stworzyć ciasto,
które najpierw onieśmiela swoją prostotą,
a później zaskakuje głębszym smakiem.
Nie jest to propozycja z najwyższej półki, ale niedroga i prosta,
a to przecież w ciągłym zabieganiu lubimy najbardziej.
U nas to ulubiony niedzielny deser w takie dni,
kiedy za brak czegoś słodkiego do popołudniowej kawy
ma się ochotę kogoś zabić,
najchętniej członka najbliższej rodziny,
bo akurat jest pod ręką.
Kawowo-budyniowy przekładaniec
Składniki:
Biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
Szybsza wersja masy budyniowej:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 3/4 kostki masła
Dla chętnych domowa masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 150-180 g masła
- 2/3 szkl. cukru ( 100 - 120g )
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki maki pszennej
Etap pierwszy:
Gotuję 1 i 1/2 szkl mleka z cukrem. Pozostałe mleko, żółtka i 2 rodzaje mąki mieszam i dodaję do gotującego się mleka. Energicznie mieszam, aby nie powstały grudki i gotuję przez 1 min. Odstawiam do ostygnięcia. Następnie ucieram masło na gładką masę i dodaję stopniowo do zimnej masy budyniowej.
Etap drugi:
Płynne składniki miksuję z cukrem na najwyższych obrotach prze 5 min. Następnie dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Ponownie miksuję, ale krótko i na niskich obrotach urządzenia. Ciasto przelewam do nasmarowanej formy i piekę w temperaturze 180 stopni przez 25 min.
Wystudzone ciasto kroje na 3 części, nasączam schłodzonym naparem z kawy i przekładam masą budyniową. Wierzch dekoruję kakao. Przełożone ciasto wstawiam na co najmniej 2 godz do lodówki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.