niedziela, 20 grudnia 2015

Pancakes w świątecznym nastroju


Bardzo lubię te małe, pulchne placuszki,
które sprawiają, że zimowy, ponury poranek
staje się zapowiedzią miłego dnia.
O tej porze roku wspaniale smakują
z sezonowymi dodatkami,
a ich dodanie zamienia amerykańskie pancakes
w świąteczne, uroczyste śniadanie.
Wiem, wiem, wolelibyście sałatki, śledziowe wariacje i wypasione szynki,
ale na pewno wkrótce zatęsknicie za odmianą
i z chęcią sięgnięcie po placuszki skąpane w miodzie.

Pancakes z miodem i żurawiną

Składniki:

2-2,5 szkl mąki pszennej
80 g masła
2-3 jajka
1,5 szkl mleka
3-4 łyżki gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego
2-3 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

Dodatki:

suszona żurawina
płynny miód
mielone migdały
wiórki kokosowe

Najpierw miksuję masło z jajkami i cukrem, dodaję mleko i maślankę, a na koniec wsypuję suche produkty. Po dobrym wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników smażę niewielkie placuszki na minimalnej ilości oleju ( wystarczy kilka kropel, jeśli dysponujecie dobrą patelnią ).
Gotowe pancakes polewam miodem, dodaję żurawinę i posypuję mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.






















2 komentarze :

  1. Jem takie bardzo często. Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w domu też są bardzo popularne, chociaż przyznam szczerze, że najlepiej smakują w leniwe weekendy :)

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.