piątek, 4 grudnia 2015

Penne z kurczakiem i pieczarkami w zwyczajny dzień



W pierwszych dniach grudnia myślimy intensywnie o opracowaniu świątecznego menu.
Ganiamy po sklepach w poszukiwaniu ulubionych składników,
które będą godne zagościć na wigilijnym stole.
Przeczesujemy bazary z nadzieją na doskonałą rybę.
Intensywność tych dni odstawia na bok
myślenie o codziennym obiedzie.
Jeść jednak trzeba,
bo wygłodniała młodzież nie poczeka.
Zróbcie więc proste danie,
które jest bardzo lubiane przez nasze pociechy.
To fajne rozwiązanie w dniu codziennym.
Ot, taka zwykła, domowa kuchnia.

Penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym 

Składniki:

500 g makaronu penne
500 g filetów z kurczaka
300-400 g pieczarek
1 mała śmietana
1 średnia cebula
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
olej do smażenia

Umyte i pokrojone w dużą kostkę filety z kurczaka podsmażam na oleju. Dodaję przyprawy i posiekaną cebulę. Mięso gotuję na małym ogniu przez 15 min, przy czym pilnuję ilość wody. Jej dolewanie raczej nie będzie konieczne, bo cebula powoduje wydzielanie soku. Następnie dodaję umyte i pokrojone wcześniej pieczarki. Po 10 min gotowania wlewam śmietanę, doprowadzając do krótkiego wrzenia.
Gotowym sosem polewam ugotowany wcześniej al dente makaron typu penne.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.