wtorek, 22 grudnia 2015

Butter cookies, czyli rozpływające się w ustach ciasteczka


Jeśli jesteście przemęczeni przedświątecznymi porządkami,
wielogodzinną pracą poza domem,
ogarnięciem rodzinnego budżetu przed bankructwem,
przywoływaniem dzieci do porządku,
pokrzykiwaniem na partnera czy męża,
dla których przecież wszystko samo się zrobi
( mówią to i zazwyczaj gramolą się na kanapę przed TV ),
jeśli najzwyczajniej macie dość,
zróbcie sobie najzwyklejsze kruche ciasteczka maślane.
Nie grozi Wam wielogodzinne wycinanie wzorów,
żadne tam żmudne lukrowanie wywijasów.
Wyjmujecie z lodówki jajka,
przesiewacie mąkę, dodajecie cukier,
no i nie żałujecie masła ( w końcu to butter cookies ),
zwijacie ciasto w zgrabny wałeczek,
wstawiacie go do lodówki,
a w tym czasie zajmujecie się tysiącem innych czynności,
na które z reguły nie macie czasu,
Po upływie błogiego czasu odkrawacie z wałeczków zgrabne koła
i wstawiacie je do piecyka.
Następnie patrzycie błagalnym wzrokiem na zegarek, aby czas jak najszybciej minął,
bo ciasteczka zaczynają pachnieć cudnie,
a nie macie ochoty na poparzone palce czy język.


Butter cookies

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru
2 żółtka
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej

W misce miksuję masło z cukrem na puszystą masę, dodaję żółtka oraz olejek waniliowy.
W osobnym pojemniku mieszam suche produkty, które powoli przesypuję do płynnej masy.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto dzielę na dwie części w formie wałków. Ich obwód zależy od wielkości ciasteczek, które planujemy zrobić. Moje mają przekrój dna szklanki.
Ciasto odkładam do lodówki na 2-3 godz.
Po upływie czasu kroję wałeczki ciasta na półcentymetrowe krążki i układam na papierze do pieczenia.
Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni przez 10-12 min w zależności od ich średnicy.
Ostudzone ciasteczka lukruję wg uznania, a w czasie świąt koniecznie w odcieniach czerwieni i z kolorową posypką.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.