sobota, 26 grudnia 2015

Sałatka z rybą po grecku




Świąteczne ryby smakują wyjątkowo.
Przygotowane w ten sam sposób
każdego innego dnia smakowałyby inaczej.
Nie mogę tego powiedzieć o sałatce rybnej,
którą możecie przygotować nie tylko w okresie świąteczno-noworocznym.
Będzie świetną przekąską na sylwestrowym stole
lub ciekawym składnikiem imprezowego menu.
My mamy swoją domową wersję,
która smakiem przypomina tunezyjskie dania rybne.
Bez sałatki z rybą nie wyobrażam sobie świąt.
Pachnie cudownie, a kolorystycznie pięknie się prezentuje na tle śnieżnobiałego obrusu.

Sałatka z rybą po grecku

Składniki:

500 g filetów z morszczuka, mintaja lub miruny
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
pół niedużego pora
1 średnia cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
po łyżeczce słodkiej, mielonej papryki i kuminu
łyżeczka harissy
olej do smażenia

Posoloną i posypaną szczyptą pieprzu rybę podsmażam w dużych kawałkach na oleju. Odkładam na papier kuchenny.
Warzywa ścieram na tarce na dużych oczkach, por kroję w krążki, a cebulę w grubą kostkę.
W garnku z szerokim dnem podsmażam koncentrat pomidorowy, a po 2-3 min dodaję warzywa i ponowne smażę. Dodaję wodę aby przykryła warzywa i gotuję przez 15 min.
Na półmisku układam usmażoną wcześniej rybę a na wierzchu daję warzywa z sosem.
Wierzch polewam odrobiną oliwy z oliwek i dekoruję porem oraz oliwkami.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.