poniedziałek, 7 grudnia 2015

Witaminowy mix z dyni, marchewki i imbiru


Skoro mamy ciepłą, mało kapryśną jesień,
to wykorzystuję sprzyjające warunki
i ruszam na poszukiwania dobrodziejstw tej pory roku.
Nie ukrywam radości z upolowania przepięknej dyni hokkaido.
Miałam ochotę trochę pofantazjować na jej temat,
ale towarzystwo domowe zażyczyło sobie zupę dyniową.
No, takim prośbom to ja nie odmawiam,
zwłaszcza jeśli warzywo niesie ze sobą odpowiedni, zdrowy ładunek.
Zupa zniknęła w błyskawicznym tempie,
a najbardziej zaskoczył mnie fakt,
że nikt nie wspomniał o zmiksowaniu warzyw,
były pochłonięte w całości.
Jeśli macie dzieci lub nieco starsze pociechy,
chyba nie muszę Was długo namawiać ?

Zupa z dyni z marchewką i imbirem

Składniki:

połowa średniej dyni
2 szklanki bulionu ( ewent. 2 kostki rosołowe )
2-3 marchewki
1 cebula
kawałek imbiru wielkości kciuka ( ewent. mielony )
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry
olej do smażenia

Dynię obieram, myję, kroję w grubą kostkę, podsmażam na oleju ( ok.połowa szklanki ). To samo robię z marchewką. Wielokrotnie mieszam warzywa, a po ok.10 min smażenia na drobnym ogniu dodaję pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy ( w tym starty na tarce imbir ). Całość zalewam ugotowanym wcześniej bulionem. Możecie również dodać 2 rozpuszczone w wodzie kostki rosołowe. Zupę uzupełniam odpowiednią ilością wody i gotuję do miękkości warzyw. Na ostatnie 10 min gotowania wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą miękkie, danie będzie gotowe.
Zupę pozostawiam w takiej formie, bez miksowania.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.