czwartek, 24 grudnia 2015

Świąteczny bigos z mięsno-grzybową wkładką


Bez bigosu nie ma Bożego Narodzenia.
Mówię to z pełnym przekonaniem,
bo tęsknię za tą potrawą przez cały rok
i staram się nie jadać jej w ciągu całego roku,
a już szczególnie w letnim okresie.
Do świątecznego bigosu wkładam całe serce.
Wybieram najlepszą kiszoną kapustę,
obowiązkowo z dodatkiem chrzanu,
dodaję pachnące grzyby,
co najmniej dwa rodzaje dobrego mięsiwa
i ulubioną kiełbasę.
To nie jest zwyczajne gotowanie,
lecz trzydniowy rytuał.
Lubię, kiedy kapusta zaczyna zatracać ostry zapach,
a stopniowo nabiera aromatu dodatków.


Świąteczny bigos

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty
pół główki kapusty
3 marchewki
2 cebule
100 g wołowiny
100 g mięsa drobiowego
200 g suszonych grzybów
kiełbasa o wyrazistym smaku
liście laurowe
ziarna jałowca
ziele angielskie
sól, pieprz
olej do smażenia

Kiszoną kapustę kroję, płuczę pod zimną wodą, przekładam do dużego garnka i zalewam pół litrem wody.Dodaję pokrojoną świeżą kapustę, przyprawy oraz starte na grubych oczkach marchewki. Bigos gotuję na małym ogniu przez ok. godzinę.
Następnego dnia .podsmażam pokrojone w kostkę cebule i dodaję je do gotującej się na małym ogniu kapusty. To samo robię z kawałkami mięsa, które wrzucam do garnka. W garnku umieszczam też moczone wcześniej przez godzinę i pokrojone grzyby.Bigos gotuję przez kolejne 2 godziny.
Trzeciego dnia dokańczam gotowanie bigosu i doprawiam do smaku pieprzem z młynka.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.