sobota, 5 grudnia 2015

Mięsno - ziemniaczane kotlety z dodatkiem cukinii



Dzisiaj kolejna odsłona szybkiego obiadu.
Na pewno się przyda w najbliższych dniach,
kiedy w szaleństwie zakupów nie będziemy w stanie
zająć się podstawowym posiłkiem.
W te szczególne dni staram się robić obiady,
które mają funkcję wielozadaniową.
Dzisiejsze kotlety wykorzystam na drugi dzień jako hamburgery,
które wylądują na bułce w towarzystwie sałaty i sezonowych warzyw.
Kotlety z mielonego mięsa cieszą się powodzeniem na blogu,
więc postanowiłam je zrobić ponownie i nieco zmodyfikować.
Do środka dodałam startą na grubych oczkach cukinię,
która jest tak subtelna w swoim smaku,
że na pewno przypadnie Wam do gustu.

Kotlety z mięsa, ziemniaków i cukinii

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
4 średnie ziemniaki
1 duża cukinia lub 2 małe
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
sól, pieprz, ostra mielona papryka
olej do smażenia

Etap pierwszy:

Mięso podsmażam na oleju, po 10 min dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz przyprawy. Smażę przez kolejne 10 min i odstawiam do ostudzenia.

Gotuję do miękkości obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Odstawiam je do wystudzenia, po czym rozdrabniam widelcem.

Na tarce z grubymi oczkami ścieram cukinię. Pozostawiam na sitku do odsączenia.

Etap drugi:

W misce łączę przygotowane wcześniej produkty ( mięso, ziemniaki, cukinia ), dodaję 2 surowe jajka, 3-4 łyżki mąki oraz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników sprawdzam, czy mają odpowiednią konsystencję i czy są odpowiednio doprawione. Z powstałej masy formuję kotlety na kształt hamburgerów i smażę z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
Kotlety podaję z sosem pomidorowym i domowymi frytkami.
Równie dobrze smakują w zestawie z ryżem i sałatą oraz jako hamburgery w bułce.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.