piątek, 6 marca 2015

Całkiem zaparowana harmonia ryżu i ziemniaków



Jedliście kiedyś ryż z połączeniem ziemniaków ?
Jeśli nie, to spróbujcie, nawet jeśli taka fuzja smaków wyda Wam się początkowo dziwna.
Przyzwyczailiśmy się do pewnej formy łączenia produktów
i żyjemy z nimi od lat.
Nie ma w tym nic złego, a nawet są pewne zalety,
ale świat się zmienia i warto sięgać po nowe trendy.
Ja osobiście czerpię niebywałą radość z poznawania ciekawych smaków.
Oczywiście pasjonują mnie kulinarne odkrycia na wyższym poziomie,
ale lubię innowacje w codziennych, zwyczajnych potrawach kuchennych.
A ryż, który Wam dzisiaj polecam, jest zrobiony na parze,
więc to kolejny powód do wykorzystania go w zdrowej kuchni.
Ponadto jest ulubionym zestawem wśród ulicznych sprzedawców w Turcji,
gdzie wyjęte spod pary nakładany jest do miseczek z dużą ilością cieciorki.
Zapewniam Was, że wyjątkowo dobrze smakuje też w temperaturze pokojowej,
zatem mamy więc kolejne danie na wynos na długi dzień w pracy.

Ryż na parze z kurczakiem, ziemniakami i cieciorką

Składniki:

2 filety z piersi kurczaka
3 torebki ryżu
3 nieduże ziemniaki
pół papryki czerwonej
pół puszki cieciorki
mała cebulka
3 łyżki oleju lub oliwy
sól, pieprz, curry, czerwona papryka

W dużej misce zalewam wrzątkiem ryż i pozostawiam na 5-7 min. Następnie dodaję do niego pokrojone w kawałki piersi z kurczaka, obrane i pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki, odsączoną i przepłukaną cieciorkę, paprykę czerwoną pokrojoną w kawałki, drobno pokrojoną cebulę, dodaję 3 łyżki oleju i przyprawy. Całość dobrze mieszam i przekładam do górnej części naczynia do gotowania na parze.
Ryż gotuję na parze przez 30 min.
Uwaga! Możecie podzielić składniki na połowę, jeśli potrzebujecie mniejszą porcję.
Jako dodatek polecam sałatę lodową z pomidorkami koktajlowymi i vinegretem z oregano.





1 komentarz :

  1. Smakowicie prezentuje się! :) Z chęcią zjadłabym taki obiadek :D

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.