Dzisiaj czas na małą zmianę,
czyli smaczny i łatwy przerywnik polski.
Stęskniliśmy się za swojską kuchnią z ziemniakami, młodą kapustą i pyszną, panierowaną rybką.
Nie jest to popis umiejętności kulinarnych,
ale niekiedy potrzeba prostych potraw bez udziwnień, aby choć raz nie było wybrzydzania przy stole.
A może to powrót umiarkowanego, polskiego lata bez szalonych upałów sprawił,
że zatęskniliśmy za czymś innym.
Obiecuję, że z pierwszą falą zwrotnikowego powietrza wracamy do egzotycznych potraw.
Letni zestaw obiadowy
Składniki:
1 kg ziemniaków
pół kg filetów z ryby ( mintaj, morszczuk )
1 duża młoda kapusta
domowe ogórki kiszone
olej do smażenia
2-3 łyżki masła do ziemniaków
2 jajka do panierki
szklanka bułki tartej
1 kostka bulionowa
sól, pieprz, cumin ( kmin rzymski )
świeży koperek
Ryba:
Filety z ryby rozmrażam znacznie wcześniej w temperaturze pokojowej. Odsączam z nadmiaru wody,
solę i posypuję kminem. Następnie obtaczam w rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
Smażę na złocisty kolor z obu stron.
Kapusta:
Kapustę pozbawiam środkowej, twardej twardej części, szatkuję i płuczę pod zimną wodą. Kawałki kapusty wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam przez 3-4 min, po czym dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2-3 min wlewam do kapusty 2 szklanki wody z rozpuszczoną w niej warzywną kostką bulionową.
Kapustę gotuję przez 15-20 min. Przed podaniem na stół posypuję ją świeżym koperkiem.
Ziemniaki:
Młode ziemniaki myję, obieram, kroję na małe kawałki i gotuję w osolonej wodzie.
Ziemniaki po ugotowaniu ubijam na jednolitą masę, dodając 2-3 łyżki masła.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.