Jeśli w letni, upalny dzień
nie macie ochoty na gotowanie,
ale domowa gromadka domaga się ciepłego posiłku,
to mam coś dla Was.
Proponuję makaron z sosem szpinakowo - śmietankowym,
z fakultatywnym dodatkiem kawałków mięsa.
Dla nas w tym tygodniu to już trzecie spotkanie ze szpinakiem,
oczywiście w różnej formie.
Żartujemy nawet, że prędzej zzieleniejemy niż zbrązowiejemy.
Na dobrą pastę we włoskim stylu zawsze jest czas,
szczególnie w dni takie, jak dziś,
kiedy ogarnia nas rozleniwienie,
a za horyzontem czai się zapowiedź intensywnej, letniej burzy.
Makaron w sosie szpinakowo-kremowym z kawałkami kurczaka
Składniki:
500 g makaronu typu wstążki
250 g szpinaku ( liście )
250 g mascarpone
200-300 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
parmezan do posypania
Etap pierwszy:
Na dużej patelni podsmażam pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka. Dodaję sól i pieprz. Mieszam wielokrotnie i pozostawiam je do zrumienienia. Następnie dodaję opłukany i pokrojony szpinak. Znowu podsmażam, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i po 5 min wlewam pół szklanki wody. Gotuję całość przez ok. 15-20 min, przy czym pamiętam o uzupełnianiu ilości wody. Na koniec dodaję mascarpone i dobrze mieszam z pozostałym sosem. Konsystencja sosu powinna być kremowa, ale równocześnie lekko płynna, aby nadawała się do wylania na makaron.
Etap drugi:
Gotuję makaron w formie al dente. Wykładam porcję jeszcze parującego makaronu na talerz i polewam sosem kremowo - szpinakowym .Posypuję startym parmezanem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.