niedziela, 12 lipca 2015

Letnie risotto ze szpinakiem i kurczakiem



Letni obiad to wyzwanie.
Osobiście nie miałabym nic przeciwko misce owoców,
ale ciągle rosnących nastolatków
trzeba odpowiednio nakarmić.
Dla nich z pewnością najlepszym obiadem byłaby góra lodów,
ale w końcu jestem porządną mamą,
która z troską i odpowiedzialnością myśli o nakarmieniu potomstwa.
Tak, chyba mam zadatki na kwokę,
która pod swoje skrzydła przygarnęłaby cały świat.
Myślę, że ta troska odpowiada moim dzieciakom,
bo nawet tę formę uczuć potrafią niecnie wykorzystać do swoich celów.
Wówczas gotuję to, co lubią
lub to, na co aktualnie mają ochotę.
Niekiedy jest to po raz trzeci w danym tygodniu szpinak,
ale tu akurat nie będę się sprzeciwiać.
Tak też było z dzisiejszym daniem,
które ugotowałam na ich życzenie.
Oby zawsze mieli tylko takie zachcianki.

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

200-250 g ryżu do risotto
300 g piersi z kurczaka
250 g szpinaku w formie liści
1 cielęca kostka bulionowa

1 cebula
2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Etap pierwszy:

Na dużej, głębokiej patelni podsmażam kawałeczki kurczaka. Posypuję przyprawami. Po 5 min dodaję przepłukany zimną wodą ryż. Podsmażam całość na wolnym ogniu przez kolejne  min, uważając na ryż, aby nie przyklejał się do dna. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Po 3 min podsmażania wlewam stopniowo wodę tak, aby zakryła ryż oraz rozpuszczam w powstającym sosie kostkę bulionową.  Risotto gotuję przez 20 min, mieszając od czasu do czasu i pilnując poziomu wody.

Etap drugi:

Liście szpinaku pozbawiam ogonków, dobrze płuczę i podsmażam je na niewielkiej ilości oleju z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Po 5 min łączę go z risottem i całość gotuję jeszcze przez 5-10 min. Jeśli jest to szpinak baby, to nie wymaga więcej czasu. Przy starszym można dodać kolejne 5 min.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.