sobota, 11 lipca 2015

Najłatwiejszy letni torcik z truskawkami



Nie mogę obiecać, że to ostatnia propozycja
z truskawkami w roli głównej.
Co prawda widać wyraźny napływ kolejnych sezonowych pyszności,
ale żaden zapach nie działa tak na zmysły
jak truskawki.
Kiedy macie ich choć trochę w zapasie,
zawsze możecie wybrnąć z niezręcznej sytuacji,
jak nieoczekiwani goście.
Z wizją szybkiego wykorzystania truskawek
nawet nieplanowana wizyta może nagle zmienić się
w całkiem przyjemne towarzyskie spotkanie.
Tak też było i u mnie,
kiedy dodatek tych cudownych owoców
zamienił pospolity biszkopt w wykwintny torcik.
Poniższy przepis możecie wykorzystać w połączeniu z innymi owocami.
Ja nadal jestem na etapie truskawkowych uniesień.

Owocowy torcik z mascarpone i bitą śmietaną

Składniki na ciasto:

5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka drobnego cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

1 opakowanie mascarpone ( 250 g )
1 opakowanie śmietanki min 30 %
3-4 łyżki cukru pudru

Na poncz:

sok z dużej cytryny
2 łyżki cukru
2 szklanki wody

200-300 g truskawek

Etap pierwszy:

Jajka miksuję z cukrem na najwyższych obrotach do uzyskania masy o konsystencji śmietany. Dodaję olej i ponownie miksuję. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksuję całość, ale krócej i na mniejszych obrotach. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min.

Etap drugi:

Miksuję mascarpone cukrem pudrem, a w osobnej misce ubijam śmietanę. Łączę obydwa produkty i wstawiam do lodówki. W międzyczasie płuczę i kroję truskawki na drobne kawałki. Przed smarowaniem blatów ciasta wrzucę je do kremu z mascarpone.

Etap trzeci:

Wystudzone ciasto kroję na 3 blaty. Górny, nieco mniejszy rozdrabniam na kawałki i posypuje nim na koniec górną część torciku. Każdy blat nasączam ponczem z cytryną, smaruję schłodzonym kremem z kawałeczkami truskawek przykrywam następnym blatem. Wierzch smaruję kremem i posypuję okruchami ciasta oraz polewam syropem z egzotycznych owoców.
Torcik wstawiam na 1-2 godz do lodówki.










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.