czwartek, 30 lipca 2015

Tunezyski sos, krewetki , paluszki i zielony groszek, czyli team doskonały



Jeśli na samą myśl o owocach morza robi Wam się ciepło na duszy,
 a ślinka cieknie niemiłosiernie,
to jesteście we właściwym miejscu.
Zaserwuję Wam dzisiaj danie, które jest fantazją na temat tunezyjskiego sosu z krewetkami
i zielonym groszkiem.
W sosie znajdziecie dodatkowo delikatne paluszki surimi, których kolory
wyjątkowo ładnie komponują się z całością.
Mogłoby się zdawać, że jest to rozgrzewające danie i doskonale nadaje się na chłodniejsze dni.
W naszym polskim, a także i w tunezyjskim domu daniem tym zajadaliśmy się w upalne dni.
Najbardziej smakowało nam po przyjściu późnym popołudniem z plaży.
Zatrzymywaliśmy się po drodze, aby kupić pachnące bagietki z popołudniowego wypieku.
Oczywiście w odpowiednio powiększonej ilości,
bo jakimś dziwnym sposobem ze dwie z nich znikały w tajemniczych okolicznościach
w drodze do domu.
Oprócz nęcącego zapachu pieczywa czekały na nas gigantyczne krewetki
z porannej wizyty na suku
i świeżo wyłuskany, lekko słodkawy zielony groszek o wyjątkowym smaku.
Do tego domowej roboty harissa z papryczek rozgrzanych słońcem.
Ach, zjadłoby się sos z tymi wszystkimi cudownościami, a tymczasem trzeba szukać swojskich składników.
Z radością donoszę, że nawet w polskich warunkach jest wspaniały, zresztą sami spróbujcie go zrobić.


Tunezyjski sos pomidorowy z krewetkami, paluszkami krabowymi i zielonym groszkiem

Składniki:

200-300 g krewetek
6-8 paluszków krabowych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki zielonego groszku
1 cebula
olej
sól, cumin ( kmin rzymski ), ostra papryka mielona lub łyżeczka harissy
garść natki pietruszki

W garnku podsmażam na oleju koncentrat pomidorowy. Po 3-4 minutach mieszania dodaję wcześniej rozmrożone i umyte krewetki. Mieszam przez kolejne 2-3 min, po czym wrzucam przyprawy. Po ponownym zamieszaniu wlewam pół szklanki wody, a po chwili uzupełniam wodę do przykrycia krewetek. Po 15 min gotowania dodaję pokrojoną w pióra cebulę i zielony groszek, a po kolejnych 3-4 min dodaję paluszki surimi i garść pokrojonej natki pietruszki..
Sos smakuje doskonale z chrupiącą bagietką lub świeżymi bułkami.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.