czwartek, 16 lipca 2015

Lekko i owocowo, czyli najłatwiejsze ciasto jogurtowe z brzoskwiniami



Wreszcie nadciąga fala upałów.
Już na samą myśl robi się radośniej na duszy.
Koniec z marazmem i marudzeniem,
że za gorąco i duszno,
że ciągle świeci, że za mocno, że za długo, że do końca dnia.
Nie mam zamiaru narzekać,
rzucam się w wir wakacyjnego leniuchowania.
Nawet odpuszczam sobie wielowarstwowe, przekładane ciasta,
idę na łatwiznę i robię najłatwiejsze na świecie ciasto jogurtowe z owocami.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
2-3 brzoskwinie
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z limonki
2 łyżeczki soku z limonki


Wszystkie składniki wyjmuję wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
W misce miksuję całe jajka z cukrem na najwyższych obrotach. Następnie wlewam olej i ponownie miksuję, ale tylko przez chwilę. Dodaję jogurt naturalny, sok i startą skórkę z limonki i wszystkie składniki mieszam drewnianą łyżką, a następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na wierzchu ciasta układam kawałki owoców.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min.














1 komentarz :

  1. 👍👍👍👍😜😜😍

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.