piątek, 24 lipca 2015

Szybkie i proste ciasto z czereśniami



Na ciasto z owocami zawsze jest odpowiedni czas.
Nigdy też nie smakuje tak dobrze jak o tej porze roku.
Najchętniej piekłabym codziennie ciasto z innymi owocami,
ale miałoby to opłakane skutki dla mojej całej rodziny.
Najważniejsze jest znalezienie odpowiedniego rodzaju ciasta,
do którego powtykamy sezonowe owoce.
My odstawiliśmy na chwilę na bok ucierane i drożdżowe, a obecnie jesteśmy na etapie ciasta jogurtowego.
Oczywiście jest wystarczająco dobre bez dodatków, zwłaszcza ze szklanką mleka,
ale dopiero po dodaniu kilku owoców nabiera charakteru prawdziwie beztroskiego lata.
Tym razem wybór padł na czereśnie.
Radzę Wam kupić ich większą ilość,
bo, znając życie, większość trafi do buzi,
a dopiero ocalałe resztki do ciasta.
U nas to standard.

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
pół kubka dużego, gęstego jogurtu naturalnego
200-300 g czereśni
starta skórka z połowy limonki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce miksuję na najwyższych obrotach jajka z cukrem. Po 5 min wlewam olej i lekko miksuję. Następnie dodaję jogurt i mieszam całość drewnianą łyżką. Później wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję startą skórkę z limonki oraz układam na wierzchu ciasta czereśnie pozbawione pestek.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min.
Gotowe i ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.