Kto nie kocha kolorów lata?
Są soczyste, szalone, pełne obietnic na wakacyjną przygodę,
gorące i nasycone łaskawie królującym słońcem.
W moim dzisiejszym daniu odnajdziecie letnią radość,
a może niektórym z Was przypomną się wakacyjne wyprawy do skąpanej w słońcu
i rozpływającym się asfalcie Italii?
Naprawdę nie trzeba wiele,
aby przywołać wspomnienia romantycznego lata nad Adriatykiem.
Wystarczy kilka zielonych i czerwonych warzyw oraz bielusieńka kula mozzarelli.
Do tego należy dodać szczyptę bazylii i oregano.
Zapiekanka z cukinii, pomidorów i mozzarelli
Składniki:
3 cukinie
3 pomidory
2 kule mozzarelli
sól do smaku
po łyżeczce oregano i bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa myję dokładnie i kroję na grube plastry. Mozzarellę pozostawiam na chwilę na sitku, a następnie kroję ją w podobny sposób do warzyw. W formie do pieczenia układam kilka plastrów cukinii, obok jeden plaster pomidora, a na koniec jeden mozzarelli. Następnie czynność tę powtarzam, aż do wykorzystania wszystkich warzyw. Na koniec polewam wszystko oliwą oraz posypuję solą, bazylią i oregano.
Warzywa zapiekam w piecyku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.