Zapraszam Was w piękny, słoneczny poranek
na odrobinę luksusu domowej roboty.
O tej porze roku uwielbiamy lekkie desery
z bitą śmietaną i owocami.
Dla mnie to też jest duże ułatwienie,
bo jestem zwolniona z obowiązku ( przyjemności ? )
pieczenia niedzielnego ciasta.
Letnie desery w pucharkach
przypominają mi też Mamę, która z najzwyczajniejszego budyniu
potrafiła zrobić intrygujący przysmak.
Trochę pokruszonych wafelków i łyżka domowych konfitur
potrafiły zdziałać cuda.
Nie było mowy o mascarpone czy o innych modnych dodatkach,
a i tak niedzielny deser do popołudniowej kawy był wyjątkowy.
Niedzielny deser z musem truskawkowym
Składniki:
1 budyń waniliowy
2 szkl mleka
2 łyżki cukru ( do budyniu )
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie okrągłych, małych biszkoptów
250 gr truskawek
1 śmietana 36%
Budyń gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do proszku dodaję łyżkę mąki pszennej i całość zagotowuję. Po wystudzeniu miksuję z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami cukru pudru.
Truskawki miksuję na mus bez dodatku cukru.
Na dnie pucharków umieszczam po 4 pokruszone biszkopty. Następnie dodaję masę budyniową do połowy pucharków, a później znowu pokruszone biszkopty. Kolejną warstwę tworzę z musu truskawkowego,
a ostatnią z bitej śmietany. Na wierzchu kładę po jednej truskawce.
Pucharki odstawiam na 2 godz do lodówki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.