poniedziałek, 6 czerwca 2016

Makaronowa sałatka a'la margheritta


Lubicie pizzę margheritta ?
To także jedna z moich ulubionych.
Pomidory z mozzarellą to wręcz obowiązkowy zestaw w wiosenno - letniej kuchni.
Często serwuję je w formie klasycznej z bazylią i oliwą,
ale jako niespokojna dusza ciągle poszukuję odmiany
w moich kulinarnych poszukiwaniach.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę,
w której, obok makaronu, pomidory i mozzarella grają pierwsze skrzypce.
Makaron fusilli podany w szklankach i lekko schłodzony przed podaniem,
idealnie nadaje się na wiosenną kolację.
Możecie ją zapakować w plastikowy pojemniczek
i zabrać na najbliższy wypad za miasto.
Na świeżym powietrzu smakuje doskonale.
Wiem, co mówię, bo ostatnio podjadałam ją wieczorową porą
na moim ukochanym balkonie,
gdzie dodatkiem był kawałek grillowanego mięsa
i zapach doniczkowej bazylii.
Do takiego zestawu brakowało mi tylko szumu morza...

Sałatka makaronowa a'la margheritta

Składniki:

300 g makaronu fusilli
1 opakowanie kulek  mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kaparów
kilka listków świeżej bazylii
kilka listków świeżego oregano

Na sos:

4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
po szczypcie soli i pieprzu
suszone oregano

Do ugotowanego wcześniej i ostudzonego makaronu dodaję kulki z mozzarelli i pomidorki koktajlowe. Całość polewam sosem, dodaję kapary, bazylię i oregano. Sałatkę odstawiam w chłodne miejsce.
Podaję jako dodatek do grillowanego mięsa lub jako osobne danie.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.