piątek, 10 czerwca 2016

Jaglanka z truskawkami i wodą różaną


Jaglanka melduje się na śniadanie
i to nie sama, bo w doborowym towarzystwie truskawek.
Nie ma co się zastanawiać, bo sezon na te pyszne owoce nie trwa wiecznie.
Wykorzystuję je więc, jak mogę,
trochę ze względów egoistycznych,
bo uwielbiam zapach truskawek.
Dodatkowo skrapiam je kilkoma kroplami tunezyjskiej wody różanej.
Działa na mnie lepiej niż jakakolwiek aromatoterapia
i przywołuje obraz upalnych, egzotycznych wakacji.
Jeśli te dobrodziejstwa natury można dodatkowo połączyć
z garścią zdrowia, to mamy śniadanie doskonałe
lub lekką, letnią kolację.

Jaglanka z jogurtem, truskawkami i wodą różaną

Składniki:

200 g kaszy jaglanej
szkl jogurtu naturalnego
łyżka nasion chia
garść truskawek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wody różanej

Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wcześniej przepłukuję ją pod zimną wodą, aby uniknąć charakterystycznej goryczy. Na dnie szklanki układam niewielkie kawałki truskawek. Następnie przekładam ugotowaną wcześniej, ostudzoną i wymieszaną z jogurtem i nasionami chia kaszę, ewentualnie lekko słodzę brązowym cukrem. Ostatnią warstwę ponownie uzupełniam kawałkami truskawek i lekko skrapiam wodą różaną. Na wierzchu układam truskawki w całości i listki świeżej mięty.









2 komentarze :

  1. Nie wpadłabym na połączenie truskawek z wodą różaną. Super!

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.