wtorek, 14 czerwca 2016

Makrouna bel salsa, czyli tunezyjskie danie sztandarowe


Wiecie, że makaron w Tunezji urasta niemalże do dania narodowego ?
Oczywiście zasłużone i odwieczne miejsce zajmuje couscous,
ale w każdym szanującym się domu przynajmniej raz na tydzień
pojawia się na stole "makrouna bel salsa".
Nie świadczy to o ograniczeniach w wyborze dań,
bo Tunezja słynie z wielu specjałów o światowej sławie.
Makaron z mięsem lub rybą w sosie pomidorowym jest jednak daniem,
które oprócz walorów smakowych, pełni również funkcje praktyczne.
W czasie częstych spotkań rodzinnych,
gdzie spotyka się kilka pokoleń okazuje się,
że nie ma osoby, która pogardziłaby porcją pysznego,
nasyconego tunezyjskimi aromatami, makaronu.
To danie potrafi zjednoczyć, uwierzcie mi,
bo za nami dziesiątki takich rodzinnych zjazdów w Tunezji,
a i wiele w naszym polskim domu,
gdzie każdy z chęcią sięgał do michy pełnej makaronu.
Koniecznie wypróbujcie, a na dobry start wersja z kurczakiem.

Makrouna bel salsa, czyli makaron z kurczakiem w tunezyjskim sosie pomidorowym

Składniki:

400 gr makaronu ( u mnie casarecce siciliane )
4 kawałki kurczaka
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
połowa zielonej papryki
1 ostra papryczka
olej
sól, pieprz
słodka mielona papryka
1 łyżeczka harissy

Do garnka z szeroki dnem wlewam 3-4 łyżki oleju, układam mięso, dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy i zaczynam powoli podsmażać wszystkie wymieszane składniki. Po 4-5 min dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ponownie mieszam, a po kilku chwilach wlewam najpierw pół szklanki wody. Następnie dodaję harissę, liście laurowe i uzupełniam wodę do takiego poziomu, aby zakryła mięso.
Sos gotuję przez kolejne 40-45 min aż do miękkości mięsa. Pod koniec dodaję kawałki zielonej papryki
i jedną ostrą papryczkę.
Gotowy sos mieszam z makaronem al dente, a na wierzchu układam kawałki mięsa.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.