sobota, 4 czerwca 2016

Szybkie ciasto z truskawkami


Wiosenny powiew ciepła dał się we znaki moim domownikom.
Pojawiły się zwiewne sukienki, szaleństwo kolorów,
przebieranki kilka razy dziennie.
Wszędzie potykam się o bransoletki, kolczyki
i lakiery do paznokci.
Ciągle jakieś wyjścia, urodziny koleżanek,
zawijanie prezentów.
W takim zamieszaniu nie ma szans na obiad,
lecz szybkie podjadanie,
złapanie w rękę kawałka ciasta i w drogę.
Nieograniczone są pokłady nastoletniej energii :)

Szybkie ciasto z truskawkami

Składniki:

4 jajka
2 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
miseczka truskawek

Jajka miksuję z cukrem na najwyższych obrotach do powstania kremowej masy. Wlewam olej i ponownie miksuję, ale tylko przez chwilę. Dodaję przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ponownie mieszam do połączenia się składników. Na wierzchu ciasta układam niewielkie truskawki lub połówki większych.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez o. 45-50 min.
Po wystudzeniu wierzch posypuję cukrem pudrem.







3 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.