wtorek, 28 czerwca 2016

Zdrowy ryż z kurczakiem i cieciorką


Dzisiaj będzie lekko i zdrowo,
jak na lato przystało.
Podejrzewam, że w upalną pogodę nie macie ochoty
na długie gotowanie, więc obiad powinien być prosty i szybki.
Jeśli do tego będzie z kategorii "zdrowy",
to osiągniemy stan doskonały.
U mnie w domu dania z ryżem na parze sprawdzają się idealnie.
Nie wymagają wysiłku, ciągłego mieszania i doglądania.
W międzyczasie można zatopić się w fotelu z ulubioną książką
lub wypić kawę na słonecznym balkonie.
Wszystko samo się gotuje, pachnie cudownie,
czy nie tak powinno wyglądać lato w kuchni ?

Ryż z kurczakiem i cieciorką na parze

Składniki:

300 g ryżu
300-400 g piersi z kurczaka
1 cebula
szkl cieciorki
5-6 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
garść kolendry
1 papryczka chilli

Ryż płuczę pod zimną wodą, przekładam do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam na 10 min. Po tym czasie olewam ewentualny nadmiar wody, dodaję mięso pokrojone na kawałki, grubo posiekaną cebulę,
oliwę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i przekładam do górnego sitka garnka do gotowania na parze. Gotuję przez 35 - 40 min, a 5 min przed końcem dodaję cieciorkę. Gotowy ryż przekładam na talerz i posypuję listkami świeżej kolendry oraz dodaję pokrojoną papryczkę chilli ( obligatoryjnie ).









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.