sobota, 18 czerwca 2016

Rewelacyjny ryż z wołowiną w stylu biryani


Jeśli szukacie oryginalnego dania na niedzielny obiad,
a przez przypadek poszukujecie dania z ryżem, to mam coś dla Was.
Uwierzcie mi, że pokochacie ten prosty, a niesamowicie smaczny przysmak.
Jest doskonały w swojej podstawowej formie,
bez zbędnych dodatków i zatrzęsienia warzyw.
Znałam taką formę przyrządzania ryżu z kuchni palestyńskiej,
ale w takiej postaci jedynie z mięsem jadłam po raz pierwszy
u zaprzyjaźnionej rodziny polsko - tureckiej.
Pan domu przeniósł do kuchni swoje upodobania kulinarne
związane z serbskim pochodzeniem,
a polska pani domu je świetnie realizuje.
Dzięki temu wielokrotnie udało nam się doświadczyć smaków z Bałkanów.
Możecie do woli fantazjować z tym daniem,
ale uważajcie, aby nie przedobrzyć.
Niekiedy w prostocie leży siła,
a tu to powiedzenie nabiera szczególnej mocy.

Ryż z wołowiną w stylu biryani

Składniki:

400 g wołowiny
400 g ryżu
150 g masła klarowanego lub dobrego masła
1 mały jogurt naturalny
1 cebula
sól, pieprz, szczypta kurkumy

Ryż płuczę kilka razy pod zimną wodą. Przesypuję go do garnka, zalewam zimną wodą i odstawiam na pół godz. Następnie gotuję, ale nie do ostatecznej miękkości, ponieważ później będzie zapiekany w piecyku.

Wołowinę kroję na duże kawałki, solę, pieprzę i podsmażam dwustronnie na maśle. Po lekkim zrumienieniu mięsa dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku chwilach wlewam naturalny jogurt i doprawiam odrobiną kurkumy. W następnej kolejności wlewam wodę i gotuję mięso do miękkości.

Kiedy mięso będzie już prawie miękkie, wyjmuję je z garnka, ryż mieszam z sosem i przekładam go do specjalnego, okrągłego i niewysokiego naczynia lub na blachę należącą do wyposażenia piecyka.
Wołowinę układam w wierzchniej warstwie , lekko przykrytą ryżem. Danie zapiekam w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.