środa, 22 czerwca 2016

Czereśnie zapiekane w cieście jogurtowym


Powitajmy ten piękny, słoneczny i już letni dzień godnie,
na przykład czereśniami.
Okazuje się, że latem niewiele człowiekowi potrzeba do szczęścia.
Wystarczy kilka promieni, które niezawodnie oświetlają dzień
i już chce się żyć.
Ja przynajmniej tak mam, że słońce mnie uskrzydla.
To nie tak, że żyję bezstresowo,
często świat wali mi się na głowę,
ale uważam, że latem wszystko łatwiej jest znieść.
Ot, chociażby przyjemnym zapachem dolatującym z piekarnika.
Spróbujcie...

Czereśnie zapiekane w jogurtowym cieście

Składniki:

2 jajka
pół szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
1/3 szkl oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
kilka kropli olejku waniliowego
garść czereśni

W misce miksuję jajka z cukrem na puszystą masę, a później dodaję stopniowo olej, jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Przekładam do form do babeczek czy tartaletek, a na koniec kładę na wierzchu kilka czereśni.
Piekę w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Po ostudzeniu wierzch posypuję cukrem pudrem.









2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.