wtorek, 2 lutego 2021

Jajka z harissą i tuńczykiem w tunezyjskim stylu

Kto ma ochotę na szybkie danie w stylu tunezyjskim? Gwarantuję minimum przygotowań, a maksimum smaku. Jest to mój ulubiony zestaw na szybki posiłek w orientalnym stylu. O jego wyjątkowości stanowi mieszanka harissy z cuminem, jakżesz typowa dla Maghrebu. Podstawę stanowi ostry sos bez gotowania, jajka na pół miękko, natomiast pozostałe dodatki możecie dodać zgodnie z uznaniem. U mnie znalazły się małże, tuńczyk i oliwki. Do tego śródziemnomorskiego zestawu nie może zabraknąć świeżej, chrupiącej bagietki.

Jajka z harissą i tuńczykiem

Składniki:

4 jajka na pół miękko ( porcja dla 2 osób )

łyżka koncentratu pomidorowego

łyżka harissy

2 łyżki oliwy

pół puszki tuńczyka

kilka małży z puszki ( gotowych, podgotowanych )

kilka oliwek

świeża natka pietruszki

sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka cuminu

W miseczce mieszam koncentrat, harissę, oliwę i 2 łyżki wody. Dodaję przyprawy i  przelewam na półmisek . W sosie układam połówki ugotowanych wcześniej jajek, najlepiej na pół miękko, kawałki tuńczyka, małże i oliwki. Posypuję świeżą natką pietruszki oraz szczyptą cuminu.

Podaję ze świeżą bagietką.





1 komentarz :

Jestem ciekawa Twojej opinii.