Kto ma ochotę na szybkie danie w stylu tunezyjskim? Gwarantuję minimum przygotowań, a maksimum smaku. Jest to mój ulubiony zestaw na szybki posiłek w orientalnym stylu. O jego wyjątkowości stanowi mieszanka harissy z cuminem, jakżesz typowa dla Maghrebu. Podstawę stanowi ostry sos bez gotowania, jajka na pół miękko, natomiast pozostałe dodatki możecie dodać zgodnie z uznaniem. U mnie znalazły się małże, tuńczyk i oliwki. Do tego śródziemnomorskiego zestawu nie może zabraknąć świeżej, chrupiącej bagietki.
Jajka z harissą i tuńczykiem
Składniki:
4 jajka na pół miękko ( porcja dla 2 osób )
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka harissy
2 łyżki oliwy
pół puszki tuńczyka
kilka małży z puszki ( gotowych, podgotowanych )
kilka oliwek
świeża natka pietruszki
sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka cuminu
W miseczce mieszam koncentrat, harissę, oliwę i 2 łyżki wody. Dodaję przyprawy i przelewam na półmisek . W sosie układam połówki ugotowanych wcześniej jajek, najlepiej na pół miękko, kawałki tuńczyka, małże i oliwki. Posypuję świeżą natką pietruszki oraz szczyptą cuminu.
Podaję ze świeżą bagietką.
zdecydowanie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuń