wtorek, 2 lutego 2021

Zimowy deser z likierem, mascarpone i owocami

Bardzo lubię desery przyrządzane w szklanych naczyniach. Pięknie się prezentują, zwłaszcza w kieliszkach, a poza tym pozwalają pobudzić wodze fantazji. Do takiego deseru możecie wszystko wykorzystać: zmiksowane ciasteczka, pokruszone wafelki, serek, pudding, müsli czy owoce. Mój dzisiejszy kielich rozkoszy jest w wersji zimowej, z dodatkiem likieru pomarańczowego. Możecie oczywiście wykorzystać każdy inny, zwłaszcza ajerkoniak będzie doskonale o tej porze roku smakować.

Deser z likierem i owocami

6-8 dowolnych kruchych ciasteczek

100 gr mascarpone

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka dowolnego likieru

truskawki, kaki, borówki lub inne owoce

płatki migdałowe

W kieliszku na dnie układam zmiksowane z likierem ciasteczka. Następnie kładę warstwę mascarpone wymieszaną z jogurtem i cukrem pudrem. Na wierzchu ukladam pokrojone owoce i płatki migdałowe.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.