Bardzo lubię desery przyrządzane w szklanych naczyniach. Pięknie się prezentują, zwłaszcza w kieliszkach, a poza tym pozwalają pobudzić wodze fantazji. Do takiego deseru możecie wszystko wykorzystać: zmiksowane ciasteczka, pokruszone wafelki, serek, pudding, müsli czy owoce. Mój dzisiejszy kielich rozkoszy jest w wersji zimowej, z dodatkiem likieru pomarańczowego. Możecie oczywiście wykorzystać każdy inny, zwłaszcza ajerkoniak będzie doskonale o tej porze roku smakować.
Deser z likierem i owocami
6-8 dowolnych kruchych ciasteczek
100 gr mascarpone
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka dowolnego likieru
truskawki, kaki, borówki lub inne owoce
płatki migdałowe
W kieliszku na dnie układam zmiksowane z likierem ciasteczka. Następnie kładę warstwę mascarpone wymieszaną z jogurtem i cukrem pudrem. Na wierzchu ukladam pokrojone owoce i płatki migdałowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.