Żarty się skończyły. Po wszystkich pączkach, faworkach i oponkach czas pomyśleć o rozsądniejszym odżywianiu. Trudno będzie podjąć radykalne kroki, bo organizm przyzwyczaił się do kulinarnej rozpusty. Zawsze o tej porze roku wprowadzam lekkie zmiany w systemie odżywiania. Nie spowoduje to radykalnych zmian typu ekspresowe chudnięcie, ( marzenie) ale przynajmniej odciąży żołądek i wprowadzi zdrowe elementy do menu.
Pomimo szarości za oknem, deszczu, a gdzieniegdzie nadal opadów śniegu, nadchodzi, kiedy organizm zaczyna tęsknić za świeżymi owocami i warzywami. Nie wiem, jak Wy odczuwacie te zawirowania pogodowe, ale ja się nie dam oszukać. Dla mnie zima już się skończyła i wkraczam w wiosenny nastrój, a wraz z nim w nowe, zdrowe menu.
Wiosenna deska witamin
Składniki:
1 awokado
2 jajka na twardo
pokrojone ogórki, papryka, pomidory
serek naturalny z mieloną papryką
ser turecki ( może być feta ) zmiksowany z jogurtem naturalnym i odrobiną oliwy
salata, świeża natka pietruszki, świeży koperek
świeża, starta marchewka
różne rodzaje kiełków
chlebek żytnio-orkiszowy
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.