Mam w domu miłośnika kultury i kuchni azjatyckiej, dlatego staję na głowie, aby mu przygotować coś z jego kręgu zainteresowań. Wiadomo, że można zamówić lub zrobić sushi, ale w czasie ostatnich chłodnych dni była idealna okazja do zrobienia wspaniałej, rozgrzewającej zupy.
Ramen daje nieskończone możliwości. Wiadomo, musi być makaron, warzywa, może być mięso, ale nie musi. Jest delikatny, zdrowy, o bogatym smaku. Za każdym razem można dodać inne warzywa, więc się z pewnością nie znudzi.
U mnie jest dzisiaj wegetariańska wersja z pak choi, które uważam za doskonały dodatek do tej zupy. Dodałam też groszek cukrowy i pieczarki, a wszystko na bazie dobrego, warzywnego bulionu. Już się cieszę na kolejny ramen z innym zestawem warzyw. Latem to dopiero będzie frajda.
Wegetariański ramen
Składniki:
250 gr szklanego makaronu
1 pak choi
1 jajko na twardo
2 marchewki
kawałek pora
garść groszku cukrowego
4-5 dużych pieczarek
2 łodygi dymki ( zielona część )
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki bulionu warzywnego
1 średni ząbek
sól, pieprz, pół łyżeczki imbiru
Kroję marchewkę w cienkie słupki i podsmażam na oleju kokosowym. Po 2 minutach dodaję obrane i pokrojone pieczarki, pokrojony w grube kawałki por, groszek cukrowy, łodygi cebulki dymki, przepołowione pak choi , posiekany czosnek. oraz sos sojowy. Smażę wszystko razem, od czasu do czasu mieszając. Po 5 minutach wlewam bulion. Gootuję przez ok. 20 minut.
Makaron zalewam wrzątkiem i pozostawiam przez ok. 5 min. Wyjmuję z wody i układam po porcji na talerzu. Dodaję warzywa, zalewam gotową zupą i na wierzchu układam po połówce jajka na twardo.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.