sobota, 20 lutego 2021

Pyszny i zdrowy wegetariański ramen

Mam w domu miłośnika kultury i kuchni azjatyckiej, dlatego staję na głowie, aby mu przygotować coś z jego kręgu zainteresowań. Wiadomo, że można zamówić lub zrobić sushi, ale w czasie ostatnich chłodnych dni była idealna okazja do zrobienia wspaniałej, rozgrzewającej zupy.

Ramen daje nieskończone możliwości. Wiadomo, musi być makaron, warzywa, może być mięso, ale nie musi. Jest delikatny, zdrowy, o bogatym smaku. Za każdym razem można dodać inne warzywa, więc się z pewnością nie znudzi.

U mnie jest dzisiaj wegetariańska wersja z pak choi, które uważam za doskonały dodatek do tej zupy. Dodałam też groszek cukrowy i pieczarki, a wszystko na bazie dobrego, warzywnego bulionu. Już się cieszę na kolejny ramen z innym zestawem warzyw. Latem to dopiero będzie frajda.

Wegetariański ramen

Składniki:

250 gr szklanego makaronu

1 pak choi

1 jajko na twardo

2 marchewki

kawałek pora

garść groszku cukrowego

4-5 dużych pieczarek

2 łodygi dymki ( zielona część )

3-4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju kokosowego

2 szklanki bulionu warzywnego

1 średni ząbek

sól, pieprz, pół łyżeczki imbiru

Kroję marchewkę w cienkie słupki i podsmażam na oleju kokosowym. Po 2 minutach dodaję obrane i pokrojone pieczarki, pokrojony w grube kawałki por, groszek cukrowy, łodygi cebulki dymki, przepołowione pak choi , posiekany czosnek. oraz sos sojowy. Smażę wszystko razem, od czasu do czasu mieszając. Po 5 minutach wlewam bulion. Gootuję przez ok. 20 minut.

Makaron zalewam wrzątkiem i pozostawiam przez ok. 5 min. Wyjmuję z wody i układam po porcji na talerzu. Dodaję warzywa, zalewam gotową zupą i na wierzchu układam po połówce jajka na twardo.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.