Pierwsze oświetlające świat promienie słońca, zwłaszcza w lutym, potrafią zdziałać cuda. Człowiek chodzi jak zaczarowany, chce mu się żyć, tańczyć, śpiewać czy co tam chcecie. Wszystko zaczyna ładniej wyglądać, nawet ponure konary drzew i pozostałości trawy. Przychodzi nieodparta ochota na lekkie dania pelne witamin. Sama wracam ze sklepu z koszykiem pełnym wiosennych dobroci.
Nie bez przyczyny upolowałam dwa piękne awokado. Zaraz znikną w pysznej, lekkiej sałatce. Zatem nóż do ręki i do roboty.
Lekka sałatka z awokado
Składniki:
2 awokado
1 duży pomidor lub 2 małe
2 jajka na twardo
po kawałku kolorowej papryki
garść pokrojonej sałaty lodowej
2 łyżki dowolnych kiełków
natka pietruszki
Na sos do sałaty: sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki octu winnego, szczypta mielonego czosnku, kilka kropli cytryny
Na dużym talerzu rozrzucam male kawałki sałaty, dodaję pokrojone w grubą kostkę awokado, pomidor, jajka na twardo, drobne kawałki kolorowej papryki, kolorowe kiełki, a całość polewam sokiem z powyższych składników i posypuję drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.