Kiedy przygotowuję falafel, zawsze staram się odłożyć kilka na bok. aby je wykorzystać jako dodatek do sałatki. Uważam, że te niepozorne kotleciki z ciecierzycy są tak uniwersalne, że można je wykorzystać w różny sposób. Tym razem stały się dodatkiem do lekkiej sałatki w wiosennym stylu. Tak, marży mi się wiosna ze świeżymi potrawami i zdrowymi sałatkami. To już ten czas, kiedy nadchodzi znużenie zimą i z chęcią sięgamy po witaminy. Do sałatki serwuję malutkie bułeczki z oliwkami i sos jogurtowo - czosnkowy. Taki zestaw może zastąpić nawet i obiad, jeśli macie ochotę na trochę lekkości, również i w pozimowym ciele 😊
Sałatka:
liście dowolnej sałaty
ogórek, czerwona papryka pokrojona w paski
pióra z czerwonej cebuli
świeży koperek
sól, pieprz z młynka do smaku, płatki ostrej papryki
Sos: do sałatki:
2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, musztarda na czubku łyżeczki, szczypta soli, mielonego czosnku, oregano i bazylii
Opłukaną sałatę układam na półmisku, dodaję pokrojone ogórki, paprykę i cebulę, polewam sosem z powyższych składników, posypuję świeżym koperkiem. Na wierzchu układam falafel ( po 2-3 na osobę ).
Do sałatki podaję gotowe, podgrzane w piekarniku, bułeczki z oliwkami, które maczam w sosie jogurtowo- czosnkowym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.