To będzie naprawdę ekspresowy obiad. Kiedy chcę, aby było jeszcze szybciej, wówczas przygotowuję mięso w marynacie dzień wcześniej. Kupuję gotowe, pyszne Spätzle przypominające w smaku polskie kopytka. Połowę pracy mam więc za sobą, więc są to dobre perspektywy na zabiegany dzień. Pewnie też tak często macie, że po pracy ciało i umysł marzą o zacisznym wieczorze na kanapie, ale matczyne obowiązki i serce myślą o posiłku dla najbliższych. Przy takim obiedzie możecie wszystko to pogodzić. A następnym razem przyjdzie czas na kuchenne wyzwania, więc wtedy zaszalejecie.
Ekspresowy kurczak z kluseczkami
Składniki:
300 gr piersi z kurczaka
250-300 gr gotowych kluseczek, kopytek itp.
dowolna sałata
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, pół łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka masła
pół małej cytryny
Sos do sałaty: 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, pieprzu i mielonego czosnku
Mięso kroję na podłużne kawałki. Robię marynatę z cytryny ( 1 łyżka ), soli, pieprzu, papryki i 1 łyżki oleju kokosowego ( temperatura pokojowa ). Odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki lub przynajmniej na godzinę przed smażeniem. Jeśli w ciągu tygodnia nie macie czasu, to lepiej to zrobić wieczorem poprzedniego dnia.
Podsmażam mięso po dodaniu kolejnej łyżki oleju kokosowego. W tym samym czasie podsmażam na łyżce masła kluseczki.Powinny się pięknie przyrumienić.
Sałatę polewam soem z podanych wyżej składników, dodaję kawałki pomidorów. Do zestawu pasują ogórki konserwowe.
Na deser podałam jogurt grecki z borówkami i malinami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.