środa, 24 lutego 2021

Szybki obiad z kurczakiem i kluseczkami


To będzie naprawdę ekspresowy obiad. Kiedy chcę, aby było jeszcze szybciej, wówczas przygotowuję mięso w marynacie dzień wcześniej. Kupuję gotowe, pyszne Spätzle przypominające w smaku polskie kopytka. Połowę pracy mam więc za sobą, więc są to dobre perspektywy na zabiegany dzień. Pewnie też tak często macie, że po pracy ciało i umysł marzą o zacisznym wieczorze na kanapie, ale matczyne obowiązki i serce myślą o posiłku dla najbliższych. Przy takim obiedzie możecie wszystko to pogodzić. A następnym razem przyjdzie czas na kuchenne wyzwania, więc wtedy zaszalejecie.

Ekspresowy kurczak z kluseczkami

Składniki:

300 gr piersi z kurczaka

250-300 gr gotowych kluseczek, kopytek itp.

dowolna sałata

sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, pół łyżeczki majeranku

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka masła

pół małej cytryny

Sos do sałaty: 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, pieprzu i mielonego czosnku

Mięso kroję na podłużne kawałki. Robię marynatę z cytryny ( 1 łyżka ), soli, pieprzu, papryki i 1 łyżki oleju kokosowego ( temperatura pokojowa ). Odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki lub przynajmniej na godzinę przed smażeniem. Jeśli w ciągu tygodnia nie macie czasu, to lepiej to zrobić wieczorem poprzedniego dnia.

Podsmażam mięso po dodaniu kolejnej łyżki oleju kokosowego. W tym samym czasie podsmażam na łyżce masła kluseczki.Powinny się pięknie przyrumienić.

Sałatę polewam soem z podanych wyżej składników, dodaję kawałki pomidorów. Do zestawu pasują ogórki konserwowe.

Na deser podałam jogurt grecki z borówkami i malinami.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.