niedziela, 7 grudnia 2014

Market khodra, czyli jak się zaprzyjaźnić ze szpinakiem


Ze szpinakiem na pewno nie jest łatwo.
Od dziecka próbują nas przekonać, że warto,
że zdrowy, że zielone to dobre.
Na nic zdadzą się wszystkie mało przekonujące wykłady o zdrowiu,
bo szpinaku nie lubi się od małego i koniec.
To jak jakiś wszczepiony po kryjomu gen,
który odzywa się w nas z pierwszą łyżeczką szpinakowej papki dla maluchów.
Nigdy nie dopadły mnie podobne problemy z dziećmi.
nie musiałam za nimi biegać, wrzeszcząc na pół okolicy,
błagając o zjedzenie choć kilku ugotowanych zielonych liści.
Uratowała mnie Tunezja i jej niezastąpiona kuchnia.
Pamiętam, kiedy córki były małe,
a synek się jeszcze nie urodził,
pomieszkiwaliśmy trochę w Tunezji.
Moje małe ciotki uwielbiały tunezyjski sos ze szpinakiem.
Małe rączki zgrabnie nabierały warzywa na kawałki bagietki,
a szpinak natychmiast lądował w buźkach.
Niski stolik z powierzchnią lustrzaną nabierał czerwono-zielonych barw,
ale to było nic w porównaniu do dobrodziejstwa płynącego ze zjadania szpinaku.
Dzisiaj jest podobnie, bo uwielbiamy market khodra,
a i wszyscy, którzy u nas bywali, zakochali się w tej potrawie.
Doskonałe danie na wspólny, rodzinny obiad,
a to lubimy przecież najbardziej.

Market khodra i mój przepis dla Was

Składniki:

- 500 g cielęciny lub wołowiny
- 4 marchewki
- paczka szpinaku ( liście, 400-500 gr )
- połowa białej rzepy
- 250 gr cieciorki ( może być z puszki )
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona, podłużna ostra papryka ( opcjonalnie )
- natka pietruszki
- olej do smażenia i oliwa do polania potrawy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki cumin i tabl, może być kolendra, wystarczająca jest też mieszanka:
  sól, pieprz i papryka

Pierwszy etap:

Kroję mięso na średniej wielkości kawałki, układam na dnie garnka, dodaję koncentrat i przyprawy,
mieszam wszystko na zimno. Stopniowo podgrzewam i podsmażam, w międzyczasie mieszam i po ok.5-7 min dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili zalewam wszystko wodą i gotuję ok.45 min lub dłużej, jeśli to jest wołowina.

Drugi etap:

Przygotowuję warzywa: marchewkę i białą rzepę kroję w kostkę lub talarki, cebulę w duże kawałki, odsączam cieciorkę z puszki ( lub wcześniej ugotowaną ). Płuczę i kroję liście szpinaku na małe kawałki, jeszcze raz je płuczę. Warzywa, oprócz cieciorki, dodaję do sosu po 50 min - 1h od rozpoczęcia gotowania. Po następnych 15-20 min dodaję pozostałe warzywa, pod koniec wrzucam pokrojoną natkę pietruszki. Przed podaniem sosu polewam go odrobiną oliwy.
Do dania podaję świeże bułki lub bagietkę.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.