niedziela, 21 grudnia 2014

Kruche ciasteczka z M&Ms i klasowa Wigilia


W mijającym tygodniu nie było czasu na odpoczynek.
Wiele się działo w świątecznej sferze, ale raczej poza domem.
Poprzez przygotowywanie szkolnych wigilii moich najukochańszych brakło czasu na codzienne obowiązki.
Przedświąteczne porządki robią się już same od kilku dni,
pranie samo się pierze i rozwiesza,
okna też się pewnie domyją przez ciągły deszcz.
W codziennym zamieszaniu pojawiły się wypieki dla dzieci.
Uwielbiam zachowanie najmłodszych, którzy nie zatracili jeszcze radości z najprostszych rzeczy.
Ich wdzięczność i bezpośredniość są bezcenne,
a zdolność okazywania reakcji zaskakująca.
Są takie kochane, pomagają w rozstawieniu stołów, migiem nalewają soki,
roznoszą talerze, nakładają sobie ulubione ciasteczka,
pytają o przepis, śpiewają kolędy, dzielą się opłatkiem, składają najszczersze życzenia,
biegną z prezentem dla pani,
a potem szybko się nudzą, układają konstrukcje z ciastek,
hałasują, wariują,
ale i tak są kochane.
Miałam dziwne zamówienia na szkolne wigilie, np. sałatkę gyros, tak, wiem, wprost idealna, ale, cóż,
nieodgadnione są gusta nastoletnich uczniów.
A wśród najmłodszych królowały ludziki z guziczkami.
Słodkie, zabawne, jak się należy w czasie klasowej imprezy.

Kruche ciasteczka z M&Ms i mój przepis dla Was

Składniki:

2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
2 żółtka
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
1 paczka M&Ms ( 250 g )

Etap pierwszy:

Do mąki dodaję cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Następnie 2 żółtka i starte na grubych oczkach zimne masło. Mieszam palcami produkty i staram się szybko wyrobić ciasto. Zrobioną z ciasta kulę owijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na co najmniej 1 godz.

Etap drugi:

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuję je na posypanym mąką blacie i wycinam foremką ludziki.
W brzuszek  każdego ciastka wkładam 2 cukierki.
Piekę w temperaturze 180 s przez ok.10 min.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.