piątek, 5 grudnia 2014

Babki, babeczki, ciasteczka, czyli szkolne spotkania na odstresowanie


Bądźmy szczerzy,
jak na razie żadne znaki na niebie i ziemi nie wskazują,
że czekają nas bajeczne i śnieżne święta.
Trudno stworzyć przyjemną atmosferę,
kiedy za oknem szaro i buro.
O, nie, nie ze mną takie numery !
Nie dam się, choćby świat walił mi się na głowę,
choćby mój wewnętrzny krytyk próbował zagłuszyć wewnętrzne dziecko,
które w każdym z nas drzemie.
Jestem szczęśliwą "posiadaczką" trójki dzieci.
Zawsze jestem zaangażowana w ich życie szkolne, zwłaszcza w okresie przedświątecznym.
Co roku pieczemy ciasteczka, babeczki, lukrujemy, dekorujemy,
pokłócimy się z tysiąc razy, bo każdy ma inne zapędy dekoratorskie.
Jest to jednak wspaniała terapia rodzinna, bo nic tak nie zbliża i nie tworzy ciepłej atmosfery,
jak bycie razem.
To jeden z moich sposobów na wykrzesanie przedświątecznej iskierki...

Najprostsze babeczki i mój przepis dla Was

Składniki:

2 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
125 g masła lub pół szklanki oleju
4-5 łyżek letniego mleka
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżeczki kakao
olejek waniliowy do waniliowych babeczek
olejek migdałowy do czekoladowych babeczek
czerwony barwnik w proszku lub żelu
elementy dekoracyjne: kolorowa posypka, złote perełki

W misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sodę i proszek, w drugiej pozostałe. Następnie mokre umieszczam w misce z suchymi produktami. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką. 
Jeśli chcę zrobić kolorowe babeczki, to dodaję niecałą łyżeczkę czerwonego barwnika.
W przypadku babeczek czekoladowych: do mieszanki ciasta dodaję 2 łyżeczki ciemnego kakao i o tyle mniej mąki.
Ciasto na babeczki przelewam do foremek tak, aby sięgało do 3/4 wysokości foremki.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min.
Na koniec lukruję.




Kruche ciasteczka i mój przepis dla Was

Składniki:

2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
2 żółtka
1 kostka masła lub dobrej margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
czerwony barwnik ( opcjonalnie )
elementy dekoracyjne: płatki migdałowe, złote perełki, cukier puder

Etap pierwszy:

Do mąki dodaję cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Następnie 2 żółtka i starte na grubych oczkach zimne masło. Mieszam palcami produkty i staram się szybko wyrobić ciasto. Zrobioną z ciasta kulę owijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na co najmniej 1 godz.

Etap drugi:

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuję je na posypanym mąką blacie. Wykrawam ulubione formy.
Piekę w temperaturze 180 s przez ok.10 min.
Po wystygnięciu lukruję ciasteczka na biało i czerwono.








3 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.