niedziela, 21 grudnia 2014

Cake popsy piernikowo-migdałowe i Wigilia dla młodych piłkarzy



Świętujemy z naszymi sportowcami.
Piłki zostają ukryte w zaciszu przedpokoju,
zamiast dresów pojawiają się białe koszule,
a halówki ustępują miejsca galowym butom.
Panuje podniosły nastrój, choć trudno opanować chłopięcą wrzawę.
W końcu Wigilia odbywa się na sali gimnastycznej,
więc niełatwo całkowicie porzucić sportowe szaleństwa.
Dzielenie się opłatkiem wyzwala skrajne emocje,
na bok idą wszystkie żale,
każdy zapomina o ilości strzelonych bramek,
nie przeżywa ostatnich porażek...
Nikt nie wytyka trenerom zbyt ostrych słów na boisku
i bolesnych  uwag w czasie ligowych rozgrywek.
Stoły uginają się od potraw, różnorodność wypieków i przekąsek jest imponująca.
a rodzice dumnie ustawiają kolejne kulinarne arcydzieła.
Dzisiaj wszystko wolno, niezdrowo, dużo, czekoladowo, na słodko, na słono,
bez limitu, wybaczamy kompletne ignorowanie półmisków z owocami.
W ostatniej chwili robię cake popsy,
lukrowane, kolorowe ciasteczka na patyku,
dostarczone na imprezę w strugach deszczu.
Pomimo smutnej aury czuć zbliżające się święta.

Cake pops z ciasta piernikowego z migdałami

Składniki:

400 g wcześniej upieczonego piernika lub resztek innego ciasta
250 g mascarpone
80 g cukru pudru
50 g masła
80 g mielonych migdałów
kolorowe patyczki do cake popsów
2 białka do lukru
cukier puder do lukru
polewa czekoladowa
barwniki: czerwony i zielony
ozdobne elementy do dekoracji

Rozdrabniam ciasto na okruchy lub je miksuję. Dodaję cukier puder, roztopione masło i serek mascarpone. Następnie wsypuję 80 g mielonych migdałów. Po dokładnym wymieszaniu wstawiam ciasto na kilka godzin do lodówki lub na krótko do zamrażalnika. Kiedy masa stanie się wystarczająco zwarta, robię niewielkie kulki, które nadziewam na patyczki. Każdą kulkę obtaczam w lukrze i ozdabiam kolorową posypką.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.