wtorek, 28 października 2014

Prosta Carbonara



Z pewnością nikt nie potrafi zrobić lepszego spaghetti niż Włosi.
Najwspanialsze z sosem carbonara jadłam oczywiście we Włoszech i we włoskiej części Szwajcarii.
Całkiem niezłe było w Warszawie, Zakopanem i Tunezji.
Warunkiem dobrego smaku był mający oczywiście pojęcie o smakach Italii kucharz,
ale i doskonały parmezan.
W niektórych restauracjach pojawiały się przerysowane wersje na to danie.
Nie wiem, skąd takie pomysły, skoro carbonara jest najprostszą na świecie makaronową kombinacją.

U nas w domu jada się dość często makaron z sosem boczkowym.
Jest to jedno z nielicznych dań, które smakuje każdemu z naszej piątki.
Doskonale się sprawdza w sytuacjach, kiedy wracamy późno do domu,
a nie mamy czasu na wystawny, sycący obiad.
Wystarczy jedno, porozumiewawcze spojrzenie i zaledwie kilka minut, aby stworzyć oryginalny posiłek.



Spaghetti alla carbonara i mój przepis dla Was

Składniki:

500 g spaghetti
4 żółtka ( lub 3 całe jajka )
100 ml mleka
100-150 g przerośniętego wędzonego boczku
100 g startego parmezanu
masło
sól, czarny pieprz

Etap pierwszy:

Najpierw ubijam żółtka, mleko i parmezan na gładką, dość rzadką masę. Dodaję sól i czarny pieprz.
Kroję w kostkę boczek i podsmażam na małym ogniu z niewielką ilością masła. Powinien się lekko wytopić i zrumienić.

Etap drugi:

Spaghetti gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i przekładam gorący makaron do patelni. Mieszam z boczkiem i masłem. Całość polewam szybko sosem jajecznym, dobrze mieszam i po przełożeniu na talerze posypuję czarnym pieprzem z młynka.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.