środa, 26 listopada 2014
Market batata i rola ziemniaka w tunezyjskiej kuchni
Mąż uraczył mnie workiem z dziesięcioma ( tak, tak ) kilogramami ziemniaków.
Chyba nienormalnie się "spolszczył" ostatnio i poczuł, że żyje w typowo polskiej rodzinie.
Maszerował z tymi ziemniakami pod pachą, w niedzielę, w biały dzień,
przed nosem wychodzących z kościoła.
Niewybaczalne, nie, tego się nie robi swojej żonie!
Nie jestem aż taką kartoflaną pyrą, ale lubię popatrzeć jak ziemniaki sobie ładnie leżą w koszyku.
Egipska plecionka przypominająca raczej kosz dla hotelowego snake mena
z polskimi ziemniakami - oto moja kuchenna fuzja międzynarodowa.
Danie, które Wam dziś proponuję, też nie jest polskie,
jest proste,
ale niekiedy potrafi mnie zaskoczyć swoją uniwersalnością.
W Tunezji smakuje o każdej porze dnia i nocy.
Pomimo upału ma się ochotę zanurzyć bagietkę w ziemniaczanym ragout.
Przeniesione na polski grunt, świetnie pasuje do mroźnego powietrza.
W tunezyjskim sosie ziemniak traci swą niekwestionowaną pozycję nr 1.
Staje się dodatkiem warzywnym, jak np. marchewka czy cebula,
ale za to jakim smacznym.
Zresztą, sami wypróbujcie.
Market batata - mięsne ragout z ziemniakami
Składniki:
400 g dowolnego mięsa ( kurczak, indyk, baranina, wołowina )
4 ziemniaki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
połowa papryki lub jedna zielona, podłużna ( ostra )
sól, czerwona papryka w proszku,
kmin rzymski, tabl ( opcjonalnie )
olej, harissa
natka pietruszki
Etap pierwszy:
W garnku układam mięso pokrojone na grube kawałki, dodaję olej, koncentrat i podsmażam przez 10 min. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażę w dalszym ciągu, przez kolejne 5 min. Stopniowo dolewam wodę do przykrycia mięsa. Gotuję przez 40 min, jeśli to jest kurczak lub indyk. W przypadku wołowiny czas gotowania może trwać 1-1,5 godz.
Etap drugi:
Obieram i kroję ziemniaki na podłużne części, kroję cebulę na małe kawałki, ale nie w kostkę. Powinna być wyczuwalna w sosie. Ziemniaki lekko solę, posypuję kurkumą i podsmażam. Po pierwszym etapie gotowania ( patrz wyżej ) dodaję odsączone z oleju ziemniaki i cebulę. Można oczywiście zrezygnować ze smażenia ziemniaków i dodać je bezpośrednio do sosu pod koniec gotowania.
Całość gotuję przez 15-20 min ( zależy od wielkości i gatunku ziemniaków ). Parę min przed końcem dodaję paprykę i posypuję natką pietruszki.
To tunezyjskie danie najlepiej smakuje z chrupiącą bułką lub bagietką.
Na zdjęciach jest wersja z kurczakiem.
Autor:
Lola in Heaven
o
14:45
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Udostępnij w serwisie Pinterest
Etykiety:
baranina
,
danie mięsne
,
harissa
,
indyk
,
kuchnia tunezyjska
,
kurczak
,
obiad
,
ragout
,
Ramadan & Aid
,
Tunezja
,
wołowina
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.